OTAC RADOSLAV SAVOVIĆ OTKRIO ŠTA NE SMETE JESTI ZA VELIKI PETAK: Pravilo je STRIKTNO, ako ne možete da izdržite...
Uskrs, Foto: Stefan Stojanović

poslušajte

OTAC RADOSLAV SAVOVIĆ OTKRIO ŠTA NE SMETE JESTI ZA VELIKI PETAK: Pravilo je STRIKTNO, ako ne možete da izdržite...

Šta kaže crkva o postu na Veliki petak, otkriva otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici

Objavljeno:

U toku poslednja nedelja Vaskršnjeg posta, a sutra i najtužniji hrišćanski praznik - Veliki petak.

Prema pravoslavnom tipiku, cela strasna sedmica se posti na vodi. Međutim, najtužniji praznik - dan na koji je Isus Hristos razapet na krst, posti se još strožije.

Šta kaže crkva o postu na Veliki petak, otkriva otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

"Na Veliki petak je najbolje ne jesti ništa ceo dan, do Velike subote. Međutim ko ne može da izdrži, nakon celivanja plaštanice može da se ukrepi sa malo vode ili malo hrane spremljene na vodi. Nikako ne bi trebalo jesti hranu spremljenu na ulju", otkriva sveštenik za Lepu i srećnu.

Plaštanica se iznosi na večernjoj službi na Veliki petak. Nakon ovog praznika sledi Velika subota, koja se takođe posti na vodi i jedina je subota u godini tokom koje nije dozvoljeno konzumirati hranu pripremljenu na ulju.

00:53

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

(Espreso/ Lepa i srećna/B.S./P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.